Ancient grains with broccoli and tahini sauce


  This is a simple idea for a quick weeknight meal. I used a store-bought mix of ancient grains (quinoa, amaranth, millet) but you could make your own by combining equal parts of the grains or just use quinoa. 

Ingredients (serves 4)
- 1 cup ancient grains mix (quinoa, amaranth, millet)
- 1 broccoli head, cut into florets
- 3 garlic cloves, minced
- 3 Tablespoons extra virgin olive oil
- salt and pepper
For the tahini sauce:
   - about 1/2 cup tahini (ground sesame paste)
 - 1 lemon, juiced 
 - 3 garlic cloves (or less if very pungent)
 - a few tablespoons of water
 - a handful of freshly chopped parsley or 1 Tablespoon of dried parsley)  

See instructions on how to prepare the tahini sauce here .   

  Boil the ancient grains in 2 1/4 cups of water for 18 minutes, remove from heat, let stand for 5 minutes, then fluff with fork. Meanwhile, bring a large pot of water to boil and blanch the broccoli florets for 2 minutes, drain. Heat evoo in a nonstick pan, add broccoli florets and sauté on medium-high heat until they start to brown, turning once. Add minced garlic and sauté for another minute, remove from heat and season with salt and pepper. On a plate, arrange a bed of ancient grains, add some broccoli florets and drizzle with tahini sauce. Enjoy!


Grane stravechi cu broccoli si sos de susan
                            
Pentru aceasta reteta am folosit un amestec din comert compus din quinoa,știr si mei dar puteti sa va faceti amestecul propriu sau sa folositi doar una sau doua din cele trei grane.

Ingrediente (4 portii):
  • 1 cana amestec de grane stravechi (quinoa, știr si mei)
  • o capatana de broccoli, taiata in buchetele
  • 3 catei de usturoi, taiat marunt
  • 3 linguri de ulei de masline extra virgin
  • sare de mare si piper dupa gust
Pentru sosul de susan (tarator)
  • 1/2 cana tahini (pasta de susan)
  • zeama de la o lamaie
  • 3 catei de usturoi (sau mai putin daca usturoiul e foarte iute)
  • cateva linguri de apa
  • sare de mare, dupa gust
  • o mana de patrunjel proaspat, tocat sau o lingura de patrunjel uscat
Pregatiti sosul de susan (numit 'tarator' in libaneza) in felul urmator: intr-un bol, amestecati tahini cu zeama de lamaie. Acest amestec se va intari si nu va parea prea omogen. Adaugati cate o lingura de apa si amestecati bine, pana cand obtineti densitatea dorita (odata ce adaugati apa, amestecul se va deschide la culoare si se va omogeniza), sosul nu trebuie sa fie nici prea gros, nici prea subtire - trebuie sa curga dar sa nu fie prea apatos. Adaugati sarea, usturoiul si patrunjelul. Pastrati resturile la frigider. Este un sos delicios, foarte sanatos si hranitor pe care il puteti folosi in multe feluri: la peste (ca un mujdei) sau cu legume fierte.
Fierbeti granele cu 2 1/4 cani de apa timp de 18 minute, luati de pe foc si lasati sa se odihneasca timp de 5 minute dupa care aerisiti granele cu ajutorul unei furculite. Intre timp, opariti  buchetelele de broccoli intr-o oala cu apa clocotita, timp de 2 minute dupa care scurgeti apa. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu-inspre mare, adaugati broccoli si prajiti-l pana incepe sa prinda o culoare maronie pe alocuri, intorcandu-l o singura data. Adaugati usturoiul tocat fin si mai caliti timp de un minut, luati de pe foc si adaugati sare si piper proaspat macinat. Pe o farfurie, aranjati un strat de grane stravechi, adaugati cateva buchetele de broccoli si turnati putin sos de susan. Pofta buna!


















Share this:

, , , , , , , ,